7/31/2013

Zuiderse calamares

Sommige gerechten roepen gewoon een vakantiegevoel op bij mij. Dit is er zeker eentje van, pijlinktvis in een pittig zuiders sausje. Snel klaar en ideaal als voorafje of als tapa.




Ingrediënten voor 4:


  • +/- 800gr pijlinktvis, in ringen gesneden
  • 2 tenen knoflook, gesnipperd
  • 1 chilipeper; van zaadjes en zaadlijsten ontdaan en gesnipperd
  • een 5-tal tomaten van goede kwaliteit of dezelfde hoeveelheid kerstomaten, in blokjes gesneden. Zorg voor een tomaat met een goede volle smaak
  • 5 takjes tijm geritst
  • 1 mespunt piment d'espelette
  • 1 tl. paprika
  • een 10-tal groene olijven in schijfjes
  • 1 eetlepel kleine kappertjes

Verhit olijfolie in een ruime pan en fruit de look en chilipeper aan gedurende een minuut. Voeg op hoog vuur de inktvis toe en strooi de piment d'espelette en paprika hierover. Laat kort kleuren en voeg de stukjes tomaat toe samen met de kappertjes en olijven. Peper en zout en laat sudderen op lagere temperatuur gedurende een 15-tal minuten.




Serveer met krokante ciabatta of brood.

Enjoy,

Kev

7/28/2013

Clafoutis met mosselen, zalm en courgette

Blijkbaar laten alle goede dingen een tijdje op zich wachten dit jaar... Eerst waren het de maatjes die een flinke vertraging opliepen en nu ook de Zeeuwse mosselen die door het slechte voorseizoen enkele weken later waren.
Niet geklaagd echter,nu zijn ze er en hebben we volop tijd om er van te genieten.


Onderstaand receptje is een lekker hartige clafoutis. Genoeg als hoofdgerecht voor 2 geserveerd met een opgemaakte salade of als voorgerecht voor 4.

Ingredienten:


  • 1 courgette, in fijne plakjes/slierten gesneden
  • +/- 300gr. zalm, in duimdikke blokjes gesneden
  • +/- 600gr.mosselen
  • 4 eieren
  • 60gr. bloem
  • 25cl melk
  • 20cl room
  • 1 ui
  • 1 teentje look
  • 1 rode chilipeper
  • peper en zout
  • olijfolie
  • blokje parmezaanse kaas
Kuis de mosselen grondig.
Verhit olijfolie in een ruim kookpot en fruit de ui,look en chilipeper kort. Voeg de mosselen toe en laat kort meestoven tot de schelpen mooi open zijn en de mossel er makkelijk uit kan gehaald worden. Zet de uitgehaalde mosselen apart en ook enkele lepels van het smakelijke kookvocht. Dit laten we niet verloren gaan!

Meng de bloem en de eieren in een kom en voeg de melk, room en enkele flinke eetlepels van het kookvocht van de mosselen toe. Meng goed tot een dun beslag.


Vet een ovenschaal in(ik verdeelde dit over 2 medium schalen).
Doe peper en zout op de zalmblokjes en verdeel deze over de schaal. Schik de plakjes/slierten courgette ertussen en overgiet met het beslag. Schik de mosselen er bovenop en werk af met geraspte parmezaanse kaas.

Zet in een voorverwarmde oven van 180° en bak af in +/- 25 minuten. Het beslag moet vast zijn maar niet gortdroog gebakken, een beetje als een omelet.

Neem uit de oven en serveer,

Smakelijk

Kev




7/25/2013

Oesterput - Blankenberge

Een bezoekje aan zee is niet compleet zonder een portie vers 'seafood' en bij de Oesterput in Blankenberge kom je dan zeker aan je trekken.


Gesitueerd tussen de 'industrie' in de haven van Blankenberge verwacht je niet meteen een restaurant maar de versheid van de producten die je hier krijgt is mede te danken aan deze nabijheid van de zee.



Wat oorspronkelijk een handel was in zeevruchten is nu een restaurant dat over het hele land(en daarbuiten) bekend is om zijn zeevruchten en visbereidingen en nog steeds wordt uitgebaat door de familie Devriendt. De kreeften vliegen er bijna letterlijk rond je oren.

Canadese kreeften uitgezet in hun eigen bassins kan je er krijgen in verschillende bereidingen alsmede kraakverse oesters.


Een absolute aanrader, zeker om een mooi divers aanbod te krijgen, is de zeevruchtenschotel. Deze schotel, al dan niet met een halve kreeft, bevat wulken, kreukels, grijze garnalen, sint jacobsvruchten, scheermessen, langoustines, oesters, gamba's, scampi, krabbenklauwen en king crab poten.
Onze halve kreeft was gekookt in een flink gepeperde en licht pikante court-bouillon en geserveerd met de huisgemaakte coctail saus. Heerlijk!
De zeevruchtenschotel blijft schitterend in zijn eenvoud. Heerlijk verse 'goodies' uit de zee, meer moet dat niet zijn!


















En met een flesje bubbels, Moët & Chandon smaakt dit alles eens zo lekker.


Het restaurant zelf kan nogal aan de rumoerige kant zijn. Je zit er immers in het midden van een hangar met links van je het kreeftenbassin en rechts van je de open keuken vanwaar regelmatig met luide stem de kreet 'E Hopla' galmt om aan te kondigen dat er een schotel klaar staat.Luid ,ja maar op zich best amusant.


Eindigen doen we met een in huis gemaakt vanille ijs met verse aardbeien en een koffie.














 Geen culinaire hoogstandjes hier maar superverse zeevruchten.

Enjoy,

Kev

Greek pie

Ok, het is even stil geweest op deze blog.
De vakantie zat hier uiteraard voor iets tussen en in deze periode kan maar weinig mij aanzetten tot iets wat 'lijkt' op werken. I plead guilty!!

Maar hopla, het einde van het bouwverlof is in zicht en bij deze nog een receptje.


Ingrediënten voor 2-3:


  • 1 aubergine, gewassen en in schijfjes gesneden
  • +/- 500gr. lamsgehakt, gekruid. (hou je niet van de specifieke smaak van lamsgehakt gebruik dan kalf/varken)
  • 2 teentjes look, gesnipperd
  • 1 rode chilipeper, van zaadjes en zaadlijst ontdaan en gesnipperd
  • 3 tomaten, in kleine blokjes gesneden
  • 1 wortel in brunoise
  • 5-6 blaadjes salie, fijn gesnipperd
  • 2 takjes verse oregano, geritst en fijn gesneden
  • 6 takjes tijm, geritst
  • olijfolie
  • +/- 100gr. fetakaas
  • peper en zout

Verhit olijfolie in een ruime pan en fruit de wortel, look en chilipeper aan gedurende een minuutje. Voeg de fijngehakte oregano en salie toe en laat even meebakken.
Voeg het gehakt toe en bak rul.
Vet een ovenschaal in met olijfolie en leg het gehakt op de bodem. Leg de tomatenstukjes erover, verkruimel de feta hierover en maak een 'dakje' van schijfjes aubergine. Overgiet de schijfjes aubergine met een royale geut olijfolie.

Strooi de tijm over de schijfjes samen met nog wat peper en zout. Verdeel nog wat feta hierover en zet in een voorverwarmde overn van 210° gedurende +/- 30 minuten.


Haal uit de oven en serveer, eventueel met een frisse salade met partjes tomaat.

Enjoy,

Kev

7/03/2013

Bovis - Simply meat / walhalla voor carnivoren.


Dat wij Belgen graag een stukje vlees eten is algemeen geweten en ik reken mezelf daar ook graag onder. En dat er de laatste tijd meer en meer aandacht besteed wordt aan de kwaliteit van ons vlees kan ik zeker niet betreuren.
De 'effort' dat beenhouwers als Rondou, Dierendonck en consorten leveren voor de beenhouwersstiel  is niet te onderschatten.
Goed vlees ,met vakmanschap behandeld, is trouwens niet goedkoop. Laat u niet misleiden door de acties van uw lokale supermarkt waar ze u voor een spotprijs met worsten willen overladen. Om nog maar te zwijgen van de befaamde IKEA-acties....2,5€ voor een steak? Nee, ik denk niet dat dit een gerijpte Simmenthal is.
Ok, het moet niet altijd die kwaliteit zijn maar een rund van geboorte tot slachting opbrengen kost wat en bij al te goedkoop vlees mag u zichzelf al eens wat vragen stellen over de economie die er achter zit.

Restaurants die aandacht hebben voor kwalitatief rundsvlees ,al dan niet gerijpt, verdienen ook de nodige aandacht zoals Bovis in Zaventem bijvoorbeeld. En 'it's all in the name'!! Bovis is namelijk Latijn voor 'van het rund' en het onderschrift 'Simply meat' liegt er ook niet om.


Al reeds bij het aanschuiven aan tafel in dit druk bezochte restaurant wordt ons een kommetje overheerlijke huisgemaakte paté voorgeschoteld samen met een mandje kraakvers brood en boter. De focus is al direct gelegd!

Als aperitief kies ik voor een hoppig Hopus bier en mijn echtgenote voor een glasje prosecco dat ietwat te zoet uitvalt zoals reeds door Zone02 recensent Bart Billen correct werd aangekaart.


Starten doe we met een bordje 'Een beetje van alles'. Een correcte omschrijving voor een uit de kluiten gewassen bord gevuld met diverse kwalitatieve charcuterie. We krijgen culatello, rosette de Lyon, kalfskop met hersentjessaus, carpaccio van Chiannina, 2 kroketjes met varkenspoten en 2 met kalfszwezerikken op dit bord geserveerd en werken dit alles met smaak weg. Vooral de carpaccio die een uitzonderlijke diepe smaak heeft blijft mij bij.


Als hoofdschotel opteren we voor de Côte a l'os van Piemontees rund, een stevige brok van 1100gr.(met been) en deze wordt ons gepresenteerd alvorens hij gebakken wordt. Een mooi rood, gemarmerd stuk vlees, 4 weken gerijpt met een stevige vetrand. Je hebt trouwens een uitgebreide keus van rassen met o.a. Wagyu Kobe, Maine-Anjou, Salers en nog andere.
Dit Piemontees 'bichke' wordt op hoge temperatuur dichtgeschroeid op de grill en verder gegaard in de oven om ons randje saignant geserveerd te worden in 2 services. Hierbij krijgen we 3 sausjes; bearnaise, bordelaise en peper; kropsla met vinaigrette en verse in ossenvet gebakken frietjes.

Het vlees is super! Het piemontees rund staat bekend om zijn aan Omega-3 vetzuren rijke vlees. Zowaar een 'gezond' stukje vlees, door de lange rijping heeft het vlees een diepe smaak. De gekorste vetrand heeft een mooie gegrilde, rokerige smaak en dit laat ik zeker niet onaangeroerd! Rijk aan Omega-3, had ik het al gezegd?
Hierbij drinken we een lekkere Orval die zich hiermee best laat combineren.

En hoewel ik uit ervaring weet dat de huisgemaakte dame-blanche hier overheerlijk is moet ik toch passen. De overdaad aan vlees heeft geen ruimte meer gelaten hiervoor. But there will allways be a next time....



Afsluiten met een koffie dan maar en tevreden huiswaarts keren,

Enjoy,

Kev

Bovis
Heldenplein 16
1930 Zaventem
Tel: 02/3088343