6/11/2013

Camp's Pickles recept

Eten wij graag pickles? Uiteraard! En liefst gecombineerd met een traditioneel stukje charcuterie. Neem nu een stukje kipkap, hoofdvlees of zelf een stukje paté.
Maar pickles is veelzijdiger dan dat. Zijn zuur/zoete pittige smaak laat zich met veel combineren.
En laat nu net Pickles van Camp's een wedstrijdje hebben uitgeschreven waarin ze op zoek gaan naar de beste pickles recepten.

Ik moet eerlijk zijn, ik kende  Camp's niet maar na hun pickles geproefd te hebben behoort deze zeker tot een van mijn favorieten. Lekker zuur op het scherpe af met royale stukjes krokante groenten en stevig genoeg van structuur! Heel lekker!!

Hieronder mijn recept met de pickles van Camp's. Inspiratie vond ik bij de klassieke zuurkool waar gewoonlijk een stukje Kasseler bij is, een lekker gesmoord en gerookt stukje varken  en bij de meer exotische curry.

Kasseler/bloemkool/witte kool/pickles

ingredienten voor 2:


  • 400 gr. Kasseler vlees, geportioneerd in mooie schijfjes. Zorg voor 2 stukken per persoon, 1 om 'natuur' te grillen en 1 om te lakken.
  • 1/2 halve witte kool in fijne lamellen gesneden
    • 2 kruidnagel
    • 2 jeneverbessen
    • enkele zwarte peperbolletjes
    • enkele korianderbolletjes
    • een snuifje muskaatnoot
    • een snuifje kaneel
    • een glas witte wijn, +/- 25cl
  • 1 kleine bloemkool in kleine roosjes gesneden
    • 3-4 Tl cuurypoeder
  • Laksaus
    • 200ml kalfsfond
    • 2 teentjes look, gesnipperd
    • 1 stengel citroengras, gehalveerd en geplet
    • 1/2 Tl 5-kruidenpoeder
    • 1 El honing
    • 50 ml soyasaus
    • 3 Tl bruine suiker
    • 5 fijne schijfjes verse gember
  • Crème van pickles(meer dan genoeg voor dit recept, had nog nodig voor een ander gerecht dus je mag de hoeveelheid vloeistof gerust halveren!)
    • 250gr. pickles saus van Camp
    • 200ml room
    • 500ml kippenbouillon
    • 2 tenen look, gekuist maar in zijn geheel
    • 100 gr boter
    • Xantanagom of een ander dikkingsmiddel
  • 2 lenteuien
Begin met de laksaus.Doe alle ingrediënten in een pan en laat ongeveer 30 minuten inkoken tot je een lichte siroop krijgt. Zet opzij.

Begin vervolgens aan de crème van pickles. Kook de room, de lookteentjes en de kippenbouillon in tot 1/3de, voeg de pickles toe samen met de boter en laat nog een tiental minuten doorkoken. Mix dit geheel fijn, passeer door een zeef en dik in met het dikkingsmiddel. Zet opzij.

Smelt een nootje boter in een pan, voeg de witte kool toe en laat even meebakken. Overgiet met het glas witte wijn, voeg de peper, koriander en kruidnagel toe. Rasp de muskaatnoot en kaneel erover en laat gaar koken voor +/- 8 à 10 minuten. 

Blancheer de bloemkoolroosjes kort in gezouten water, +/- 4 minuten of beetgaar en verfris in koud water. Verhit een pan met arachideolie op een hoog vuur en voeg het currypoeder toe wanneer heel heet. Laat even meebakken en voeg dan de bloemkoolroosjes toe. Laat deze kort bruinen.

Smelt een nootje boter in een pan en bruin de lenteui hierin kort.

Verhit een grillpan op een hoog vuur en voeg de stukjes Kasseler toe. Quadrileer 2 stukjes en strijk de andere stukjes in met de laksaus. Laat deze rustig karameliseren, keer om en strijk opnieuw in. Tel ongeveer een drie- a viertal minuutjes per kant.

Stel je bord samen.




Veeg een streep van de pickels crème over de breedte/lengte van je bord. Plaats een portie witte kool aan een kant van het bord en plaats hiernaast een stukje gegrilde Kasseler en een stukje gelakte Kasseler. Leg naast de Kasseler een portie curry bloemkoolroosjes. Werk af met een toefje verse pickles  van Camp's  en wat gebrande lenteui.





Serveer en,

Enjoy,

Kev