11/14/2013

Brasserie Georges - BXL

Dit restaurant in het mondaine Ukkel geldt al jaren als een absolute referentie in het Brusselse als het op de betere brasserie keuken aankomt. Een recente opname in de restaurantgroep SGB die ondermeer Le Paon Royal en Le Vieux Pannehuis beheert zal dit zeker versterken
Het eerste wat opvalt bij aankomst is het grote zeevruchtenbanket buiten. Een mooi gamma oesters, schaaldieren en ander lekkers uit de zee staat hier ter beschikking. Deze worden aangeboden per stuk of op samengestelde zeevruchtenschotels. Iets om eens uit te proberen bij een volgend bezoek.

Wij kiezen echter voor het meer klassiekere brasserie geweld uit het uitgebreide menu;Op mijn bord verschijnen er 2 dikke garnaalkroketten, een stevige en krokante korst en een smeuïge vulling die een intense garnalensmaak heeft. Een van de betere garnaalkroketten die ik al heb mogen proeven. Schijfje citroen, wat gefrituurde peterselie.....zoals het hoort!

Naast mij wordt er een 'bokaal' vissoep geserveerd samen met krokante stukjes baguette en een rouille die stevig gelookt is maar ietwat pit mist. Dit geldt spijtig genoeg ook voor de soep. Een royale portie die lekker is van smaak maar wat meer kruiding had kunnen gebruiken, lees 'een flinke snuif cayennepeper'.

Niet getreurd, de hoofdschotel maakt dit meer dan goed.Stukje vlees iemand? Hoewel, je zegt niet zomaar vlees tegen dit edel stukje dier. Een flinke côte a l'os Simmenthal is dit, mooi saignant gebakken en geserveerd met een béarnaise en bordelaise saus. Ah ja, en wat groentjes ook maar we houden onze focus op het vlees uiteraard dat boterzacht is en heerlijk smaakt. Ernaast verschijnt nog een kommetje in ossewit gebakken dikke frieten. Deze frieten zijn hier zowaar een specialiteit. Vooraf krijg je de vraag of ze dun of dik moeten gesneden worden en in wat je ze wil gefrituurd hebben; ossewit, olijfolie, ganzevet of paardenvet. De kwaliteit van de friet is onberispelijk, krokant van buiten en zacht van binnen. Lekker!Naast mij ontfermt mijn echtgenote zich met verve over een choucroute royale, zuurkool met een selectie artisanale vleeswaren. De royale duidt hier dan op de portie want deze is weer ruim en wordt begeleidt door een flink geboterde aardappelpuree. De zuurkool is een tikkeltje aan de zoute kant maar smaakt goed en ook het garnituur vleeswaren kan bekoren.


Aan de overkant een klassieker, een duo van artisanale pensen met gevanileerde appeltjes en puree. Ik hoor geen gemor, integendeel.

Een dessertje lukt nog net en ik kies voor een crème brûlée en deze is lekker. Dit is een relatief simpel dessert maar veel restaurants slagen er maar niet in om dit te serveren zoals het hoort, een licht lauwe vanillecrème onder een warme, krokant gecarameliseerde(dus niet verbrand!!) korst. Ik casse la croûte, Amélie Poulain zou het niet beter kunnen, en een heerlijke licht lauwe vanillecrème openbaart zich voor mij. Heerlijk.


Bij het digestief kiest de grafisch ontwerper voor een Chartreuse verte en dit is zowaar een openbaring voor mij. De geur die mijn neusgaten binnen dringt wanneer dit drankje op tafel verschijnt is intens en doet mij van dit elixir houden nog voor ik het geproefd heb. Dat het mij helemaal weet te overtuigen na de eerste slok is een voorbode voor een plaatsje in de drankkast ten huize van ondergetekende.

Bij het ontvangen van de rekening krijgen we geen spontaan infarct en besluiten we om dit etablissement nog aan te doen als de kans zich voordoet. Let wel, ambiance is rumoerig maar heel levendig, inrichting is typische brasserie stijl (bezoek zeker het toilet, volledig in zwarte marmer), tafeltjes staan dicht opeen en van enige wijnkennis bij onze ober was niets te merken getuige het afwaswater dat we te drinken kregen. Het eten echter is van goede kwaliteit, geen culinaire hoogstandjes maar eerlijke gerechten op je bord.

Les Brasseries Georges, Avenue Winston Churchil 259 1180 BXL Tel: 02/3472100 info@brasseriegeorges.be

Enjoy,

Kev

No comments:

Post a Comment