11/21/2013

't Onbekende - Vilvoorde

Op een frisse dinsdagmiddag verzeilen we in dit restaurant in hartje Vilvoorde, gelegen achter de gevel van een onopvallend rijhuis zoals de eigenaars zelf omschrijven op hun webstek.

Een stap in het onbekende voor ons en blijkbaar was het dit ook voor de kok en gastvrouw toen ze met dit restaurant begonnen enkele jaren terug. Een onberekende stap zal het wel niet geweest zijn vermits kok Michael Pieders ervaring heeft kunnen opdoen bij Yves Mattagne en de Ferran Adria. Dit schept toch al enige verwachtingen.En ja, we hebben weer iets te vieren. Ditmaal toasten we op onze acht jaren huwelijk en we doen dit met een glaasje champagne en een Gin Tonic voor mij. Bij het binnenkomen had ik al een fles Hendricks en Monkey47 gespot en laat deze laatste nu toch een favoriet zijn van mij. Deze wordt geserveerd met een Fevertree Tonic en schijfjes komkommer. Deze komkommers horen eigenlijk bij de Hendricks gin en niet bij deze exotisch geparfumeerde Monkey47 die eigenlijk weinig nodig heeft om te schitteren. Foutje.
Als wachtbordje krijgen we enkele sneetjes heerlijk, goed gelatineuze perskop. Dit is iets dat mij altijd kan bekoren en het is goed dat men dit terug meer en meer begint te zien in restaurants.


Echtgenote kiest als voorgerecht voor een mosselsoepje met curry en fijne groentjes. Lekker zonder meer doch niet uitzonderlijk.Mijn voorgerechtje is echter van een andere orde. Een proper gekuist half mergpijpje gevuld met stukjes merg, een duxelle van paddestoelen en slakjes van Nantes. Zachtjes gelookt en geserveerd met wat frisse slagarnituur die de nodige zuurte en frisheid geeft aan dit aards gerechtje. Heel lekker!

Als hoofdgerecht valt mijn keus op de 'Pigeon d'Anjou Clamart', een klassieke bereiding van een duifje, hier gebracht met een eigentijdse toets.

Het borststukje is mooi gelakt en heeft een zoete, gecarameliseerde toets, cuisson is perfect rosé. De boutjes zijn geconfijt en kregen een licht jasje van panko. Dit alles is geserveerd op een portie muntige erwtjes met licht gerookt spek en nog wat geconfijte aardappeltjes met een lichtzoete reductie. Hartig maar met de nodige fraicheur komende van de munt. Weer een super gerechtje.Aan de overkant wordt een mooi ribstukje van hert geserveerd met een korst van noten, een 'pot au feu' van groene kool. Het vlees is sappig en botermals al laat het zich wat moeilijk van het been halen, de smaak is echter top! Het garnituur van groene kool, wat herfstgroentjes en een schijfje gedroogde krokante coppa(of pancetta?) past er mooi bij. De porties zijn zoals u kan zien bij beide hoofdgerechten voldoende.Het wijntje hierbij kan ons ook best bekoren, een Vacqueyras van biologische wijnbouw die een licht animale geur heeft maar in de mond pittig is en veel rijp rood fruit vrijgeeft. Past goed bij onze herfstige gerechten.


Afsluiten doe ik met een amandelcrème met gepocheerde peer, smeuïg en rijk doch niet te
zwaar.


Na onze passage bij Sjalotteke nog een toppertje dat we aan het lijstje Vilvoorde kunnen toevoegen. De kok levert topkwaliteit met goede producten en de bediening is vlekkeloos. Een groot terras achteraan doet vermoeden dat het hier ook met beter weer aangenaam vertoeven is.

't Onbekende, Jean Baptiste Nowélei 21, 1800 Vilvoorde tel: 02/3058764 info@tonbekende.be

Smakelijk

Kev