9/13/2013

Les Brigitinnes 'aux marches de la chapelle' - BXL


Hehe, het is weer een hele tijd geleden sinds mijn laatste blogpost. Mijn nieuwe blog omtrent bieren waar ik mijn passie voor het edele gerstenat neerpen zit daar zeker voor iets tussen.
http://belgianbeergeek.wordpress.com/, Go check it out zou ik zo zeggen!!

Mijn bezoek aan dit restaurant uit de Bistronomie gids heeft ook een link met bier. Hier wordt namelijk Goeie Geuze geschonken, inderdaad met een hoofdletter G! De bierkaart is weliswaar beperkt tot een 15-tal referenties maar de kwaliteit ligt wel hoog. Uit de kraan vloeit Taras Boulba van Brasserie de la Senne en de bieren van Cantillon zijn sterk vertegenwoordigd.

Beginnen doe ik dan ook met een fles 100% bio Geuze van Cantillon. Een fles van 75cl en vermits mijn echtgenote geen liefhebber is van dit type bier laat ik er mijn diner door begeleiden, zij kiest voor een glas rode huiswijn maar die is echter niet om over naar huis te schrijven.


Als voorgerecht kies voor de 'varkenspoot souvenir van Saint Chinian', een royale portie geserveerd met een mild zure jus met hardgekookt ei, augurkjes, tomaat en kappertjes. Rijkelijk geserveerd voor een voorgerecht, dat wel, maar het gelatineuze vlees laat zich smaken en is trouwens een perfecte compaan voor mijn Geuze Cantillon. Een gerechtje voor de liefhebbers weliswaar.Aan de overkant verschijnt er een bordje met zacht gebraiseerde jonge prei uit Nantes afgewerkt met verse kaas en handgepelde grijze garnalen. Goed zonder meer, iets meer punch had welkom geweest.Nu, als ik beschrijvingen op het menu lees als '4 uur in Kriek Cantillon gesmoord' heb ik nog maar weinig oog voor andere dingen. Mijn hoofdgerecht was dan ook snel gekozen. Kalfswangetjes, gesmoord in Kriek Cantillon met marktgroentjes. De wangetjes zijn botermals maar hebben nog steeds hun dradige structuur en rijke/vette smaak. De saus smaakt licht zoet maar het scherpe/rinse van de Cantillon kriek komt er nog mooi door. Ernaast een kropje witloof, een raapje en een worteltje in boter aangezet en een quenelle rijk smakende preistoemp.


Maar wat mijn echtgenote krijgt voorgeschoteld doet mij toch even jaloers opkijken. Ja, vol-au-vent maar wat voor een! Een huisgemaakt videeke, luchtig en krokant gevuld met wit van gevogelte, kalfszwezeriken, een quenelle van rijk smakend kalfsvlees, verse champignons en zowaar een echte hanekam die al vlug zijn weg vindt naar mijn bord ;) Dit alles in een romige saus die de nodige fraicheur heeft en geserveerd met verse handgesneden dikke frieten. De chef komt dit alles trouwens aan tafel serveren uit het koperen pannetje waarin dit alles is klaar gemaakt. Een royale versie van deze klassieker en in niets te vergelijken met de 'kwak' die je soms in andere restaurants geserveerd krijgt.

Afsluiten doen we met een koffie en we 'zwansen' nog wat met de chef en obers. Een 'zwanske op zen Brussels' daar mag je je hier wel aan verwachten. Een sympathieke equippe.
Dit restaurant aan de overkant van de 'oude kerk van de Brigitinnen' is eerder traditioneel te noemen maar daar is absoluut niks mis mee als je deze kwaliteit serveert. Het prachtige Art-Nouveau interieur is trouwens ook een vermelding waard.

Onz afzakkertje namen we bij Moeder Lambic, een flinke steenworp verder.

Les Brigitinnes
Place de la Chapelle 5
1000 Brussel
Tel: 02/5126891  -  info@lesbrigitinnes.com

Smakelijk

Kev
No comments:

Post a Comment