8/08/2013

Le Selecto BXL - Second & third round

Le Selecto was al geruime tijd op mijn radar gepasseerd en aldus had ik er al eens genoten van een lunch. Die lunch was toen meer dan correct en (h)eerlijk, zeker ook in prijszetting.

De kans om er samen met enkele food-bloggers en de bezieler van de Bistronomie gids de 'Les jeudis du comptoir' te ervaren liet ik ook niet liggen. Hier krijg je de kans om een tafel tot 8 personen te reserveren in de keuken waar je chef Olivier Morland en zijn equippe in het heetst van de service kan bezig zien. Een ervaring op zich!

De gerechten die we toen voorgeschoteld kregen waren de volgende;



  • Maki van bonito en wakama als mise en bouche
  • Gebakken Makreel  op een confit van tomaten en paprika, pesto en een reductie van bisque
  • Simmenthal met asperges, morilles en gnochi, saus met salie
  • Foie gras, gebraden op een laagje gecompoteerde rabarber met szechuanpeper en gegrilde amandelen
  • Chocolade croquant gevuld met chocolade mousse, caramel en crème chibouste
Een uitgebreider verslag lees je hier.

Al dit lekkers was meer dan genoeg reden om nog eens langs te gaan en ons te laten verleiden door de trio-formule; voorgerecht, hoofdgerecht en dessert voor 40€. Een absoluut eerlijke prijs in de grootstad.

Aperitief? Cava? Non, merci....Als je Taras Boulba of Orval op de kaart hebt staan is mijn keuze snel gemaakt. Niets beter dan een stevig gehopt, droog en licht bitter afsmakend bier om je eetlust aan te scherpen!


Beginnen deed ik met een Aumonière gevuld met grijze garnalen, mozzarella di buffala en zon gedroogde tomaatjes. De extra zacht gerookte zalm deed dienst als aumonière. De zalm was top, de garnaaltjes kraakvers. De combinatie smaakte lekker, de zalm was heel subtiel maar juist dat ene takje dille overtroefde de rest eens in de mond genomen. Nu ja, muggezifterij noemen ze dat....



Aan de overkant verscheen een gerecht dat ik tijdens mijn vorig bezoek al eens had. Een stevig stuk ganzeleverterrine, gebraden maar koud geserveerd liggend op een bedje van gecompoteerde witte perzikken met szechuan peper en gegrilde amandelen. De vorige keer was het rabarber ipv perzikken en waar met de rabarber meer de focus lag op het zure waren er hier meer zoet-zure smaken aanwezig. Het liet zich smaken.



Vervolgens kreeg ik een mooi gevuld bord met sneetjes gigotin van Iers lam, artisjokken à la barigoule en fregola sarda met basilicum. Het vlees was perfect gegaard, saignant, en had een mooie rijke smaak, gekruid met tijm. De beetgare artisjokken complementeerden het vlees maar voor mij het beste aan dit gerecht was de fregola, een soort van pasta uit Sardinië te vergelijken met 'm hamsa couscous. Opgemaakt in een rijke bouillon en op smaak gebracht met basilicum was deze pasta niet alleen een goede partner voor het lamsvlees maar gaf hij ook een aangenaam mondgevoel aan het geheel. Top combinatie!!


Mijn echtgenote koos voor de Schotse zalm als hoofdgerecht die geserveerd werd op bruine linzen met krokante groenten, wilde kruiden en een sauce vièrge. Weer een zeer goede kwaliteit van zalm, de moot was mooi krokant gebakken op de velkant en het aardse van de linzen combineerde mooi.


Als afsluiter kozen we beide voor de crumble met verse aardbeien opgemaakt in een licht zure coulis en afgewerkt met een quenelle smeuïg vanilleijs met een doordringend vanillearoma. Very vanilla vanilla icecream, I like it!

Bij dit alles dronken we een prachtige rode wijn uit de Jura streek ons aanbevolen door de garçon/sommelier. Een jonge en heel lichte rode wijn maar met een intens fruitboeket, denk aan vers geplukte nog niet helemaal rijpe kersen. Niet naar ieders smaak zo wist de sommelier me te vertellen, het is een verre van klassieke wijn maar mij kon hij zeker bekoren!



Koffie en rekening, 125€...Meer dan aanvaardbaar voor aperitief, 3 gangen, 1 fles wijn en koffie! Weer een mooie ervaring en een volgende keer komt er zeker nog.



Afzakkertje namen we zoals gewoonlijk in de Monk, het begint een gewoonte te worden als we in Brussel zijn!

Enjoy,

Kev




8/01/2013

Saltimbocca van 'Kiek'-kip

Saltimbocca of 'springt in de mond', een originele naam die de Italianen gaven aan deze klassieker. De salie geeft dit gerecht inderdaad de nodige levendigheid ook al springt hij dan niet in de mond.


Traditioneel wordt dit met een kalfslapje gemaakt maar met een stukje verse kipfilet gaat dit ook.
En dat ik Tiroler Speck gebruik, een type gedroogd/gerookt vlees uit Italë, mag u gerust linken aan mijn vakantie in Noord-Italië.

Buon appetito

voor 2 personen:


  • 2 verse kipfilets
  • +/- 100gr. Speck in reepjes
  • een 2-tal sneeetjes kaas, ik gebruikte Fontina d'Aosta maar een andere al dan niet rauwmelkse kaas kan ook
  • 2 grote salieblaadjes
  • 5 à 6 salieblaadjes, fijn gehakt
  • 1 flinke scheut witte wijn
  • sap van een halve citroen
  • peper en zout
  • boter
Snij de filets 'en enveloppe', leg ze open en bedek met wat alufolie en sla plat met de vleeshamer of deegrol.
Doe peper en zout op de filets, leg er een plakje kaas op gevolgd door een blaadje salie.
Maak op een snijplank een waaier van licht overlappende reepjes Speck en leg hierop de filet. Rol het Speck stevig rond de filet en herhaal dit voor de 2de filet.



Smelt een klont boter in een pan en bak de filets rondom bruin/krokant in de hete boter.
Haal de filets uit de pan en leg even te rusten onder alufolie.
Giet het eventuele teveel aan braadvet weg en smelt een nieuw klontje boter in de pan. Bak de fijngehakte salie aan in de hete boter en blus/deglaceer met de witte wijn. Voeg het citroensap toe, laat inkoken en monteer met enkele klontjes boter.

Leg de filets nog even in de saus tot volledig gaar.


Snij de filets in 2 en serveer samen met in de oven geroosterde  krieltjes, geroosterde tomaat en courgette.

Smakelijk,

Kev